Mye fiber, nøkkelhullsvarer og fullkorn er stikkordene for en godt sammensatt diabetesdiett. Helt generelt anbefales det samme som ved allmenne helseråd: mer vegetarisk kost og fullkornsprodukter. Mindre kjøtt, sukker og ferdigmat.
14 tips for å lage mat til gjester med diabetes eller hvordan gjør du maten sunnere
- Velg fullkornversjoner av brød, pasta og ris
- Øk andelen grønnsaker og rotgrønnsaker
- Ikke bruk ferdigmat som inneholder mye sukker og salt
- Reduser andelen rødt kjøtt og fokuser på magrere typer
- Bruk gjerne plantebasert protein som bønner, linser, erter og tofu
- Fet fisk som laks, makrell, sild og sardiner er veldig bra protein og inneholder Omega-3
- Bruk plantebasert melkealternativ
- Bruk flerumettede fett som olivenolje og rapsolje
- Prøv gjerne avokado på fullkornbrødet i stedet for smør
- Frø og nøtter er også en god kilde til nyttig fett, prøv å lage eget peanøttsmør!
- Husk å tilby sunne mellommåltider
- Fermenter mer! Surkål og andre fermenterte matvarer gjør godt og smaker godt
- Reduser saltet, men behold smaken med urter, krydder, syltinger og sitron
- Hold oversikt over GI-skalaen
Liknende kost for mange helseproblemer
Ifølge en undersøkelse fra The American Diabetes Association hadde 10% av mennesker med diabetes type 1 også glutenintoleranse. De pekte også på funn som viste at et vegetarisk og vegansk kosthold lindret diabetessymptomene. Hvis man også vurderer livsstilsdietter hvor mange ikke spiser gluten, kjøtt eller melk, så kan det med andre ord være lurt å lage en meny som inkluderer denne måten å spise på.