Menu

Marie Hjort er vår bærekraftskoordinator og anbudsansvarlig som aldri slutter å bli imponert over driften innenfor det offentlige kjøkkenet. Vi passet på å snakke med henne om hvorfor hun tenker så mye på jorda og hvorfor planeten ville vært et bedre sted hvis vi alle opptrådte «litt mer regenerativt» i hverdagen. 

Først og fremst; hva gjør du om dagen, egentlig?
– En stor del av jobben min er å prøve å nå ut med Unilevers bærekraftsarbeid til kunder, samarbeidspartnere og kolleger. I tillegg gir jeg innspill til Unilevers globale team og formidler hva som er på gang her oppe hos oss. Som anbudsansvarlig sørger jeg for at våre offentlige kunder får den servicen de kan forvente seg og de produktene de vil ha. Rollen som bærekraftskoordinator og anbudsansvarlig overlapper naturligvis en hel del.

Hvilke spørsmål og tanker møter du når du er ute på skoler og messer?
– «Hva gjør du for klimaet?» er det vanligste spørsmålet nå for tiden! Det er tydelig at matvarebransjen må komme opp med bevis nå. Da jeg begynte her i 2011, handlet mye av jobben min om å løfte spørsmålet om bærekraft og gi kokkene kraft og energi til å reflektere over denne type spørsmål. Nå føler jeg at jeg får flere spørsmål tilbake! Det gjør meg glad for da får jeg muligheten til å snakke om Unilevers bærekraftsarbeid.

Så interessen for denne typen spørsmål er rett og slett stor?
– Ja, jeg pleier å si at hvis alle hadde laget mat på samme måte som de gjør på skoler og barnehager, hadde vi kommet langt. Når det er sagt er det ikke så mye en «interesse», men mer en selvfølge som også settes ut i praksis ganske naturlig. Jeg slutter aldri å bli imponert over kreativiteten og bevisstheten i de offentlige kjøkken.

Unilever fokuserer for tiden mye på regenerativt landbruk. Hva er det egentlig?
– Nå er det virkelig ikke bare Unilever som snakker om regenerativt landbruk, men mange med oss, og både små og store aktører. Ganske enkelt handler regenerativt landbruk om jordhelse. Litt mer detaljert så er det flere ulike dyrkingsmetoder som har fellesnevneren at de jobber med å gi tilbake til jorda og naturen slik at den igjen kan fungere for oss mennesker. En sunn jord er mer næringsrik, binder mer karbon, holdes lettere fuktig og er mer motstandsdyktig mot vær og vind.

Men hvordan har det seg at det er aktuelt akkurat nå?
– For Unilevers sin del tror jeg det handler om at man begynner å se ordentlige resultater nå. I 2021 lanserte Unilever sine regenerative landbruksprinsipper og samtidig begynte man å jobbe med det i større skala sammen med ulike samarbeidspartnere. I fjor ble resultatene fra fire regenerative prosjekter presentert, og disse viste fantastiske resultater! I ett av prosjektene som ble gjort sammen med en spansk tomatleverandør, hadde CO2-utslippene gått ned med 37 % og de ville pollinatorene økt med 173 %.1  Dette gir meg håp!

Hva er forskjellen på å tenke bærekraftig og å tenke regenerativt da?
– Vi snakker nå om å gå fra å «gjøre mindre skade» til å «gjøre mer godt». Slik utvikling går for eksempel fra å dyrke og høste på en måte som ikke forstyrrer eksisterende dyreliv, til metoder som til og med kan fremme dyrelivet og det biologiske mangfoldet. Altså at man etterlater seg mer enn man tar. Tenk hvilke magiske ting som kunne skje hvis vi implementerte denne tankegangen i hverdagen vår også utenfor landbruket.

Og hvorfor bryr Unilever seg om dette?
– Det er både en del av arbeidet for å kunne nå våre bærekraftsmål, som igjen er delt inn i fire områder; Klima, Natur, Plast og Forsyning3. Regenerativ spiller en stor rolle i vårt arbeid for å nå målene innen området hvordan vi fremmer naturen, men er også en medvirkende årsak til hvordan vi skal nå våre klimamål.

Virksomheten da?
– Det handler selvfølgelig også om at vi prøver å sikre virksomheten vår og hos Unilever ser vi på regenerativt landbruk som kritisk for virksomheten vår.

Sist, men ikke minst, hvorfor skal vanlige ikke-beslutningstakere bry seg om dette?
– Jeg synes det er bra at man kan se deg selv som en beslutningstaker i en verden full av tilbud og etterspørsel.

Kilder og mye merlesing!

1. Les mer om regenerativt jordbruk og våre prosjekter
https://www.unilever.com/sustainability/nature/regenerating-nature/

2. Les mer om hvordan vi implementerer regenerativt landbruk
https://www.unilever.com/news/news-search/2024/how-unilevers-implementing-regenerative-agriculture-practices-across-1-million-hectares/

3. Les mer om våre bærekraftsmål
Unilever - Our sustainability goals.

Få en rask, men matnyttig oversikt over hvordan vi prøver å ta ansvar for planeten og samfunnet!

Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny