Matsvinnet er et stort verdensproblem; for klimaet, jordens befolkning samt den globale økonomien. Det produseres tilstrekkelig mat for å mette jordens befolkning, likevel går 821 millioner mennesker sultne hver dag. Et tall som har økt siden 2015.
Hvorfor jobber vi med å redusere matsvinn og matavfall:
- Omtrent en tredjedel av maten som produseres globalt hvert år, blir til avfall eller svinn.
- Hvert år brukes 28% av jordens jordbruk til å produsere mat som blir til avfall.
- Matsvinn og matavfall er en viktig årsak til klimaendringene. Om lag 1 milliard tonn CO2e i utslipp per år kunne unngås hvis vi reduserte matsvinnet.
- Hvert år koster matavfall verdensøkonomien 940 milliarder dollar.
- Å redusere matavfall gjennom hele kjeden, er estimert til en forretningsmulighet verdt 405 milliarder dollar årlig.
CGF Food Waste Resolution
2015 var Unilever med og startet the Consumer Goods Forum (CGF) Food Waste Resolution.
Forpliktelsen innebærer blant annet at vi vil halvere matsvinnet innen år 2025 innen retail og produksjonsledd. I 2016 jobbet vi sammen med CGF og World Resources Institute (WRI) for å måle matavfallet vårt, og takket være dette og andre måter å måle våre produksjonsledd, klarte vi å redusere avfallet vårt med 10% det første året. Unilevers matavfall går til gjenvinning eller energi. Bare 0,67% av matavfallet i 2018 gikk til søppeldeponier eller annet ikke-gjenvinning.
Kilder: Food and Agriculture Organization of the United Nations, EAT-Lancet Commision, Champions 12.3, The Business Comission, IPCC, October 2018