Hvordan kan det ha seg at en flere tusen år gammel drikk plutselig har blitt så trendy, og hvordan kan man brygge den selv? Vi har gjort et dypdykk i kombuchakulturen og latt kokken vår Martina Danielsen brygge løs på kjøkkenet. Hvordan det gikk? Se selv i våre to filmer under her!
Det er ikke mange år siden folk i vår del av verden så ut som et spørsmåltegn når man nevnte ordet kombucha. I dag er situasjonen annerledes og kombuchaen har funnet veien både inn i kjølediskene og våre hjerter. Men hva er det egentlig? Jo, kombucha er en fermentert, naturlig sprudlende, søtet te som kan drikkes både naturell eller smaksatt med en mengde godsaker. Smaksmessig er den syrlig og frisk, og passer bra som både tørsteslukker og som et friskt alkoholfritt alternativ til mat.
Lag din egen kombucha!
Martina er vår smakssikre kokk som har drukket en hel del kombucha i sitt liv, men som aldri prøvd å brygge drikken på egen hånd. Før nå. Se hvordan hvordan det gikk og følg gjerne Martinas gode oppskrift hvis du vil og tørr.
Kombucha med jordbær, blåbær eller ingefær
Tre varianter av perlende kombucha som leder tankene til både ginger ale og late sommerdager. Prøv gjerne å brygge selv, men ta det rolig, husk at renslighet er alfa omega og ikke la din kombucha gjære seg til eksplosive nivåer. Har du ingen kompis som kan bistå med scoby eller basebrygg? Bestill et start-kit på nettet. Lurer du på hva scoby er? Det er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær i en tykk, gummi- eller soppaktig masse som hjelper gjæringsprosessen i gang.
PS! Kombucha er ikke noe for den utålmodige siden det tar sin tid. Men den som venter på noe godt…
Til 4 liter behøver du:
- 32 g grønn te (vanlig, ikke utblandet eller smaksatt)
- 360 g råsukker
- Scoby - fersk og slimete, ikke tørket
- 4 dl basisbrygg – ferdig, ren kombucha (viktig for at fermenteringsprosessen skal komme i gang)
- 4 l vann
- En stor glassbeholder som rommer alt!
- Lufttette flasker i plast eller glassflasker med patentkork
Obs! Vask beholderen grundig og skyll mange ganger før du begynner å brygge. Vil du være på den sikre siden kan du også sterilisere den i ovnen og la den avkjøles. Scobyen trives best i romtemperatur. Kravet til renslighet gjelder for samtlige redskaper som skal komme i kontakt med scobyen og bygget.
Slik gjør du:
Steg 1.
- Brygg teen ved å helle tebladene ned i det kokende vannet. Ta av varmen og la det trekke i 15 minutter.
- Tilsett sukkeret.
- Sil sukkerteen og avkjøl til romtemperatur.
- Legg scobyen i den rene, romtempererte beholderen. Bruk gjerne plasthansker.
- Hell grunnteen (1 dl per liter «sukkerte») over scobyen.
- Hell teen i glassbeholderen.
- Dekk til glassbeholderen med et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir - viktige at brygget kan puste. Tett til med en gummistrikk og sett beholderen i romtemperatur på et sted den garantert får stå stille og være i fred. Dårlig hukommelse? Skriv gjerne informasjon om bryggedato på en post-it lapp. Dette er ekstra viktig hvis du blir kombucha-gal og brygger mange runder om gangen.
- La brygget stå i 12 – 19 dager (jo lengre, jo syrligere).
Tips!
Etter en uke har originalscobyen blitt tykkere samtidig som det er laget en ny scoby som ligger som et lokk over brygget. Den nye scobyen kan du enten gi til en kompis eller bruke om du vil brygge flere omganger samtidig. Vil du gjøre bryggingen raskere, kan du bruke en ny og en «gammel» scoby for å få virkelig fart på basebryggingen.
Steg 2. Smakssetting og andre gjæring
Du behøver flasker, trakt, sil samt bær og krydder etter behag. Bruk bare naturlige ingredienser uten tilsetningsstoffer.
- Steriliser flasker og arbeidsredskap.
- Forbered smakssettingen. Finhakk eller mos bær og/eller krydder etter behag og legg i bunnen på flaskene.
- Hell kombuchaen i flaskene – la det være ca. 2 centimeter luft øverst i flaskehalsen.
- Lukk hele herligheten. Spar 10% av den ferdige, ikke smaksatte kumbuchaen for å starte opp nye kombuchakulturer. Skyll scobyen i lunkent vann før du setter i gang med en ny runde.
- La flaskene stå ute i romtemperatur til kombuchaen har blitt så perlende som du vil ha den.
OBS! Åpne flaskene en gang om dagen så de ikke eksploderer. Skru på en alarm på telefonen om du er glemsk.
- Når du ser at det er begynt å danne seg bobler på toppen av drikken, er det på tide å sette flaskene i kjøleskapet. Det betyr at det også er et visst undertrykk så åpne med forsiktighet. Vær gjerne litt ekstra forsiktig med ingefærkombuchaen siden ingefær kan gi gjæringsprosessen ekstra fart. Se og smak deg frem!
- La flaskene stå et par dager i kjøleskap.
- Sil bort frukt, bær og krydder. Drikk og nyt. Oppbevares i kjøleskapet i opp til en måned.
Kilder:
Kimchi og Kombucha: Den nye vitenskapen om hvordan tarmbakteriene styrker hjernen av Soki Choi
Soda, Lemonade & Snacks av Tove Nilsson