Gi plass for smak, farge og gjenkjenning!
Simon Marling gir sine beste tips for å lage god mat med riktig konsistens for våre eldre.
Hva skal egentlig til for å lage et måltid som bidrar med energi til både kropp og topp hos våre eldste matgjester. Det vet kokken vår Simon.
Hva er ditt beste tips når det kommer til å skjenke matglede til de eldre?
– Siden eldre ofte har dårligere evne til å kjenne duft og smak, er det viktig at maten virkelig ser god og lokkende ut. Vi vil jo vekke appetitten deres! Bruk fargesterke ingredienser og sørg for at smak og presentasjon henger sammen. Hvis du har mulighet – involver de eldre i alt fra matlaging til borddekking.
Hvor viktig er det å tenke på konsistensen når man lager mat til eldre?
- Veldig mange eldre lever med dysfagi – mange uten å være klar over det. Det som er viktig å tenke på når man lager mat til gjester med dysfagi er at maten skal være myk og glatt, så den blir enkel å tygge og svelge. Husk også at mye smak går tapt i kalde gelatinretter. Syre, salt og fett løfter smakene.