Befolkningsøkningen betyr at vi innen 2030 vil trenge 50 % mer mat enn i dag. Likevel er matressursene presset av klimaendringer, vannmangel og krav om biodrivstoff. Unilever er overbevist om at bærekraftig jordbruk er den beste veien videre for å møte økningen i etterspørselen etter mat.
Matindustrien og landbruket står for til sammen 25 % av verdens CO2-utslipp. Som en av aktørene på dette feltet har vi stor innvirkning, og innsatsen vår kan utgjøre en stor positiv forskjell.
Å sikre en bærekraftig forsyning av produktene våre er en viktig del av strategien vår, og for å sikre dette arbeider vi med et eget program for bærekraftige innkjøp: SAC. Sustainable Sourcing Code. Dette programmet er en samling av god jordbrukspraksis som hundretusener av bønder bruker for å gjøre driften mer bærekraftig, og Unilever har fulgt denne praksisen siden år 2000. Unilevers retningslinjer for bærekraftig landbruk, SAC (Sustainable Agriculture Code) har 12 kapitler som dekker hvert sitt spesifikke tema, fra jordbruk til sosiale forhold langs leverandørkjeden.
Vi er stolte over at denne metoden har ført til at 95 % av grønnsakene og urtene våre kommer fra bærekraftige kilder (målet er 100 % innen 2025), at nøkkelingrediensene våre er dyrket med regenerative metoder, og at vi har forpliktet oss til å ivareta biologisk mangfold og samfunnsansvar i hele prosessen.
Vi er glade for at disse prinsippene for bærekraft har bidratt til at Unilever er rangert som nr. 1 i Food and Agriculture benchmark fra World Benchmarking Alliance og nr. 2 i Nature Benchmark.
Prinsippene i SAC:
- Produsere avlinger med høy avkastning og næringskvalitet for å møte eksisterende og fremtidige behov, samtidig som man holder ressursinnsatsen så lav som mulig.
- Sikre at eventuelle negative effekter på næringstilstanden i jord, vann- og luftkvalitet og biologisk mangfold som følge av jordbruksaktiviteter minimeres, og at det gis positive bidrag der det er mulig.
- Optimalisere bruken av fornybare ressurser og minimere bruken av ikke-fornybare ressurser.
- Hjelpe lokalsamfunn å beskytte og forbedre eget velferd og miljø.
Disse prinsippene representerer den rette kombinasjonen av økonomisk utvikling, miljøvern og sosial forbedring. Vi ønsker at disse prinsippene skal gjenspeiles i alle bærekraftstandarder vi arbeider med. Gjennom SAC fortsetter vi å be leverandørene våre og bøndene som leverer til dem, om å ta i bruk bærekraftige metoder på gården.
Vi fokuserer på 12 prioriterte avlinger
Vi har bestemt oss for å fokusere på et sett med prioriterte avlinger og råvarer på grunn av betydningen de har for virksomheten vår og evnen vi har til å bruke størrelsen vår til å skape større positiv innvirkning. Disse inkluderer palmeolje, papir og kartong, soyaolje, sukker, te (som nå selges), grønnsaker og urter, raps, kakao, meieri, frokostblandinger og stivelse, kokosolje og vanilje.
SAC omfatter 12 kappittel:
- FORVALTNING AV NÆRINGSSTOFFER (GJØDSLING) TIL AVLINGER OG BEITEMARK
- LANDBRUK – SKADEDYR-, SYKDOMS- OG UGRESSBEKJEMPELSE (IPM)
- LANDBRUK – JORDFORVALTNING
- VANNFORVALTNING (RESSURS- OG MILJØFORVALTNING)
- BIOLOGISK MANGFOLD OG ØKOSYSTEMTJENESTER
- ENERGI OG UTSLIPP AV KLIMAGASSER (KARBON)
- AVFALLSHÅNDTERING
- SOSIALE ASPEKTER (HYGIENE, HELSE)
- DYREVELFERD
- VERDIKJEDE
- KONTINUERLIG FORBEDRING (OPPLÆRING, OVERVÅKNING, RAPPORTERING)
- UNILEVERS RETNINGSLINJER FOR ANSVARLIG INNKJØP FOR GÅRDER
Hvilken etos ligger bak prinsippene?
Prinsippene representerer en helhetlig tilnærming til bærekraftig landbruk. De har et bredt omfang, og kan brukes både for ulike geografiske forhold og ulike jordbrukssystemer (fra småbrukere til store plantasjer). De tar også høyde for ulike politiske kontekster, herunder nasjonalstater med sterke juridiske rammer, forpliktelser til bærekraft og subsidier – og nasjonalstater som ikke har utviklet disse strukturene i samme grad. Utfordringene når det gjelder implementering varierer enormt.
Hvordan brukes SAC?
Den brukes først og fremst som den standarden Unilever sikter på å oppnå, og som vi faktisk bruker for å verifisere de bærekraftige innkjøpene våre. Den brukes for eksempel til å sammenligne eksterne standarder og ta beslutninger om bærekraftig innkjøp.
Den har blitt brukt både som grunnlag for et program for egenevaluering for Unilevers leverandører, og som en standard for å sammenligne andre eksterne bærekraftsordninger og leverandørenes egne styringssystemer.
SAC brukes også til å kommunisere bærekraftig innkjøpte ingredienser i produktene våre. Ingredienser i produktene våre som er innkjøpt i samsvar med SAC, er merket som «Bærekraftig innkjøpt» i ingredienslisten. Vi ønsker å gjøre det enklere for kunder og forbrukere å ta gode valg.
Generelle betingelser
SAC består av krav til leverandøren og krav til bonden.
Det du får:
- Tilgang til gratis kokkeopplæring
- De beste oppskriftene og tipsene fra kokker over hele verden
- De nyeste kulinariske trendene