Jultider er buffettider og buffettider er samme sak som matsvinntider. Eller? Med noen enkle tips og triks kan du faktisk få gjestene dine til å sette mer pris på maten du serverer, og få de til å legge igjen mindre av din verdifulle tid, naturens ressurser og penger på tallerkenene (og i avfallet).
I Matvetts matsvinnsrapport fra 2017 «Rapport anbefalinger tiltak matsvinn» anbefaler de blant annet kommunikasjon som oppfordrer forbrukerne til å endre adferd. Dette kan f.eks. gjøres med små notiser ved buffeten om effekten av redusert tallerkenstørrelse så de ikke forsyner seg for mye, eller budskap om å heller forsyne seg to ganger.
I en svensk studie fra 2013 ble det gjennomført et forsøk på å minske tallerkensvinnet ved hjelp av skilt som oppmuntret gjestene til å heller forsyne seg flere ganger enn å ta mye på en gang. Denne enkle oppfordringen bidro til å minske tallerkensvinnet med 20,5 %*. Selv om studien er noen år gammel og gjestenes bevissthet forhåpentligvis har økt siden det, er det lett å bli grådig ved en bugnende buffet.
Så enkle påminnelser kan faktisk gjøre stor forskjell! Og for å hjelpe deg i gang hos deg har vi laget julete skiltmateriell som du kan bruke på din buffet for å oppmuntre gjestene om å heller forsyne seg flere ganger enn mye på en gang. Last ned, print ut og se hvordan effekten blir!
* Livsmedelsverket.se