Grønnsaksretter, nye salatsorter og bowls er nå etablert i folks hjemme-smakrepertoar. Men hvordan gå frem og hvordan lager man en veldig god salat fra bunnen av? Kokken Claus Vestergaard Jørgensen gir en hurtigguide.
Hva er forskjellen mellom en sidesalat og en måltidssalat i utførelse?
– Den største forskjellen ligger i størrelsen, så er det flere små forskjeller selv om de kan inneholde samme type ingredienser: Sidesalaten var ofte en fast del av menyen som tillegg til eksempelvis biffen du hadde bestilt. Men i og med at både kokker og kunder begynte å reise mer, ble måten man så på salaten endret slik at salaten i stedet ble en av mange sideretter du kunne komplementerer retten din med. Måltidssalat er derimot et eget måltid og inneholder alltid en form for animalsk protein, eller belgvekster, som blandes med salat.
Hva er en ultimat salat?
– Sats gjerne på en salat med milde salatsorter eller kål, litt grønnsaker, protein, vakre urter og en dressing eller marinade som løfter og binder sammen salaten. En asiatisk biffsalat er et godt eksempel på en lekker salat. Jeg ser også frem mot vårens salater med ferske asparges og nypoteter. Gjerne med tilbehør som grillet fisk og reker eller annet godt fra grillen. Jeg er veldig glad i potetsalat, det er en klassiker som har alt: nypoteter blandet med majones, rømme, gressløk, løk, sennep og sylteagurk.
Hvordan oppdaterer man sine salatretter?
– En bra dressing er viktig. Den har evnen til å binde sammen salaten og gi både dybde, kompleksitet og smak. Bruk litt olje hvis salaten er tørr, eller kanskje en god pesto kan heve tomatene hvis de er litt sure. Ulike teksturer er også viktig – hva er en klassisk cæsarsalat uten sprø krutonger?
Claus level-up-your-salad tips:
- Bland salatsorter.
- Tilfør noe sprøtt som klassiske krutonger, ristede frø, nøtter, noe fritert.
- En god dressing løfter og binder retten sammen samtidig som den gir smaken dybde.
- Lag en dressing av fiskesaus, sesamolje, hvitløk, rørsukker, lime og ingefær. Topp med salte peanøtter. Du får sødme, salthet, surhet, beskhet og umami.
- Bruk også grønnsaker i desserter!