Sylting er en gammel tradisjonell konserveringsmetode som gir deg tilgang på gode råvarer utenom sesong. Fordelen er at det som syltes kan oppbevares over lengre tid, og smaken blir bare bedre jo lengre den står. Prøv deg frem med ulike, spennende smaker i laken så får du dine helt unike syltede grønnsaker.
Sesong for sylting
Sesongen for sylting er optimalt om våren og sommeren og blir aller best med friske råvarer. Og nesten alt kan syltes; friske bær, grønnsaker, urtefrø og blomster. Sylting gir deg flere råvarer til bruk i de kalde vintermånedene, når tilgangen til gode, friske råvarer ikke er like lett. Se filmen under hvor Jakob Kofoed fra det danske kokkelandslaget tipser om hvordan han sylter sine grønnsaker.
Hvordan lages syltelaken?
Vanligvis lages syltelaken på sukker, vann og klar eddik 7%. Men ved å bruke eddik med smak, f.eks. bringebær, hylleblomst, hvitvin eller rødvin kan du gi dine syltede råvarer en ekstra, unik karakter. Timian, hvitløk, pepperkorn og laurbærblad er gode og naturlige smaksforsterkere. Honning er også et godt alternativ til sukker.
Dehydrering før sylting
Det tipses ofte om å blansjere grønnsakene før de syltes, men du kan også dehydrere dem. Se i filmen under hvordan Jakob gjør det.