Vår store interesse for mat fra Midtøsten er umulig å overse. Vi spiser stadig mer hummus, tahini, falafel, bulgur, kikerter og baba ganoush for hvert år som går. Og hvorfor ikke, når Midtøstens mat er enkel å lage, full av smak og dessuten bra for både helsen og klimaet! Under her kan du se film på hvor enkelt du lager Falafel!
Maten fra Midtøsten er fargerik og full av smak, i stedet for sterk. Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor så mange nordmenn har tatt Midtøstens mat til sitt hjerte. Dette gjelder forresten ikke bare i Norge. Midtøstens kjøkken ansees faktisk som det hurtigst voksende av alle de store «verdenskjøkkenene».
Et av verdens eldste
Midtøsten har alltid vært stedet der sporene til folk fra Europa, Asia og Afrika har krysset hverandre, og der de har utvekslet erfaringer og varer. Mongolene tok med seg dumplings, indiske handelsmenn kom med krydder som hvitløk, gurkemeie og spisskummen, afrikanske reisende introduserte okra, og tomater kom fra den nye verdenen på den andre siden av Atlanterhavet. Og selv om landene i Midtøsten i dag har forskjellige oppfatninger i mange spørsmål, så forenes de i form av en stort sett felles matkultur. Ingredienser som olivenolje og oliven, sesamfrø, kikerter, mynte, honning, pitabrød og mye annet brukes over hele Midtøsten, og «tilhører» ikke én spesiell kultur. Man kan si at dagens kjøkken i Midtøsten er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst arabiske, iranske, israelske, kurdiske og tyrkiske mattradisjoner.
En lang tradisjon for gjestfrihet
Selv om noen av navnene på rettene kan være vanskelige å uttale, er Midtøstens retter stort sett svært enkle å lage. Det gjør det mulig å lage mye mat på relativt kort tid. Dette er noe de tar svært alvorlig i denne delen av verden, der gjestfrihet er en dyd og besøkende ofte møtes av bord som er stappfulle av en mengde små og store retter.
Klimavennlig mat
Flere og flere nordmenn, ikke minst unge mennesker, velger i dag å spise mer vegetarisk mat. Mange av Midtøstens mest kjente retter, som hummus, falafel og baba ganoush, er helt vegetariske, og også regionens kjøttretter inneholder mye grønnsaker. Det gjør dem gode både i et helse- og et miljøperspektiv. En annen stor fordel er at oppskriftene i mange tilfeller er fleksible. Det går helt fint å bytte ut ingredienser med det du tilfeldigvis har for hånden. For eksempel kan geit (som dukker opp i mange tradisjonelle oppskrifter) byttes ut med lam eller storfe, eller rett og slett droppes helt for en vegetarisk rett.
Last ned alle våre oppskrifter fra Midtøsten
Around the world in 80 dishes - Midtøsten Oppskriftshefte
Mer mat fra Midtøsten?
Klikk her for flere inspirerende oppskrifter.