Med tanke på att Afrika er vår nest største verdensdel, er det overraskende at vi ikke spiser mer typisk afrikansk mat her i Norden. Hvis vi ser bort fra Nord-Afrika, der maten minner mye om den fra Midtøsten, har få oppskrifter fra det afrikanske kontinentet funnet veien hit. Tillat oss å endre på dette!
Afrika er ikke bare menneskehetens vugge. Det var også her vi som mennesker innførte et helt nytt kulinarisk konsept for ca. 500 000 år siden – varm mat! Forskere tror at noen ganske enkelt mistet en kjøttbit i leirbålet og oppdaget at kjøttet både ble lettere å tygge og smakte bedre. Det afrikanske kjøkkenet er dermed det eldste på jorden. Så hvorfor spiser vi så lite afrikansk mat her i Norge? Bli med oss og oppdag afrikansk matlaging.
Uovertruffet mangfold
I Afrikas 55 land snakkes det mer enn 800 språk. Legg deretter til at kontinentet er like stort som USA, Kina og store deler av Europa til sammen, så blir det enklere å forstå hvorfor det finnes så enormt mange forskjellige matretter å velge mellom. Det afrikanske kjøkkenet ble ikke endret like mye av kolonimaktenes inntog som det som skjedde i for eksempel Sør-Amerika, og kan derfor vise til et enormt lokalt mangfold. Noen ganger er det nok å ta turen til andre siden av en elv for at maten skal smake helt annerledes.
Fire hovedregioner
Selv om de lokale variasjonene er store, kan man dele det afrikanske kjøkkenet inn i fire hovedregioner. Kjøkkenet i Nord-Afrika, eller nord for Sahara, minner mye om det i Midtøsten. Lam er det dominerende proteinet, og couscous og forskjellige former for tagine (gryter) dominerer på bordene. I Vest-Afrika, som består av 17 land, vektlegges stivelsesrik mat som ofte serveres til kryddersterke stuinger laget på fisk, kylling eller bush meat. Også i de østlige delene av Afrika spiser man mye stivelsesrik mat, for eksempel i form av rotgrønnsaker og mais- eller hirsegrøt, som kompletteres med mindre mengder protein. Kjøttgryter og aromatiske curryretter er ofte reservert til fester og høytider. Buskap er et tegn på rikdom, så derfor velger de heller å bruke melken (og noen ganger blodet) fra kyrne i stedet for å slakte dem. Kjøkkenet i det sørlige Afrika kalles noen ganger for «regnbuekjøkkenet», og er en fantastisk blanding av lokal, europeisk og asiatisk matlaging. Grillet og tørket kjøtt, syrnet melk og øl er blant de mest toneangivende produktene. En ting er i hvert fall sikkert: Kjempekontinentet Afrika byr på noe for alle smaker.
Marokko hack: Hvetesalat
Tunisia hack: Charmoula
Sør-Afrika hack: Gul krydderblanding
Last ned alle våre oppskrifter fra Afrika
Around the world in 80 dishes - Afrika oppskriftshefte
Får du ikke nok av afrikanske smaker?
Klikk her for flere inspirerende oppskrifter.