Menu

Ingredienser

+

Ribbe

  • Svineribbe 2.0 kg
  • Vann 1.0 l
  • Salt 25.0 g
  • Pepper, svart
  • Nellik, hel
  • Laurbærblad
  • Natron 5.0 g

Surkål

Rødkål

  • Rødkål 1.0 kg
  • Rødløk 1.0 stk
  • Eple(r) 2.0 st
  • Solbærssaft, konsentrert 1.0 n/a
  • Vann 3.0 dl
  • Kanel, hel 1.0 stk
  • Stjerneanis 1.0 stk
  • Smør 15.0 g

Klassisk norsk juleribbe med alle tilbehør får du her! Og selvfølgelig sprø svår

...

Fremgangsmåte

  1. Ribbe

    Salting:
    Start min. 24 timer før du skal steke ribben:
    Lag en saltlake av salt, vann og krydder; kok opp vann salt og krydder og avkjøl. Når laken er avkjølt, tilsetter du natron. Lag nok saltlake til at det dekker ribben, så jo større ribbe, jo mer saltlake. La ribben ligge i denne laken i 24 timer (og gjerne også i 48)
    Rut svoren med en skarp kniv, eller en tapetkniv.  Pass da på at du ikke skjærer ned i kjøttet, men i svoren. Prøv å skjære små ruter, da vil svoren bli sprøere. (hvis du ikke har kjøpt ferdig rutet)
    Legg ribben med svoren opp i en passende form eller skål, og dekk helt over kjøtt og svor med saltlaken. Dekk til med folie eller plastfilm og sett i kjøleskapet i 24 timer.
    Damping og steking:
    Etter angitt tid i saltlake tas ribben ut av kjøleskapet. Hell av laken og tørk overflaten av ribben. Legg den så tilbake i en langpanne eller ildfast form og krydre lett med salt og pepper.
    Om du ønsker en rik og god smak på kraften/sjyen så legg gjerne litt gode grønnsaker som løk, sellerirot og litt eple.
    Lag så en kraft av Knorr hønsebuljong, lavsalt, og hell i formen til det dekker ribbekjøttet, men ikke over svoren. Dekk så formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 180 grader i 45 minutter.
    Ta ribba ut av ovnen og senk temperaturen til 120 grader. Bruk over/undervarme. Fjern folien og bruk denne til å «bygge opp» så du får en forhøyning under ribba, slik at fett og veske som samler seg på svoren renner av. Sett så i et steketermomter slik at du har kontroll på kjernetemperaturen, og la ribba stå i ovnen til en kjernetemperatur på 75 grader. Dette vil ta ca 2-4 timer, avhengig av hvor stor ribba er, og hvilken ovn du har.
    Svor:
    Ved oppnådd kjernetemperatur til 75 grader, ta ribba ut av ovnen og skru opp til 250 grader med varmluft. Mens ovnen varmes, skal ribba hvile. Ta også da ut steketermometeret. Set ribba tilbake i ovnen, på midterste rille. Hvor lang tid det da tar før svoren blåser seg opp og «popper» vil variere, men regn med 15-30 minutter. Følg godt med, og pass på at den ikke blir brent. Skulle svoren ikke bli som du ønsker etter ca 25-30 minutter, så sett på grillelementet og følg godt med. Mye skjer mot slutten av denne prosessen
    Ta ribben ut av ovnen og ut av formen og la den hvile i minst 30 minutter før du skjærer den og gjør den klar til servering.
  2. Surkål

    Snitt opp kålhodet, skrell og rasp eplene. Legg kål, epler og karve lagvis i en passende kjele og hell over eplemost eddik og sukker. Bland det hele godt sammen, kok opp og la det småkoke i ca. 45 minutter. Nå er det da på tide å justere på smaken, så smak til med mer sukker og/eller eddik, og evt. salt og pepper om ønskelig. Kok videre i ca 1 time uten lokk. Før servering tilsett så litt ribbefett/ribbesjy for å gi ekstra god smak og glans.
  3. Rødkål

    I varm kjele, tilsett smør og fres rødkål og eple lett. Tilsett så rødvinseddik og la det koke godt inn før du tilsetter resten av væsken og krydder. La det så koke under lokk i en times tid. Smak så til og la den koke videre i 30-45 minutter uten lokk. Pass på at det er nok væske og at den ikke koker tørr. Om du vil ha litt ekstra fruktig sødme, kan du finhakke litt tørket fiken og/eller aprikos og tilsette. Mot slutten, og like før servering, vend så inn litt godt med ribbefett/sjy for å få den gode glansen og den runde smaken.
Produkter
Oppskrifter
Favoritter
Meny