Folk har brukt tørking som konserveringsmetode i all tid. Men istedenfor å føles gammel og utdatert, er tørking faktisk mer moderne enn noensinne.
Tørking er ikke bare veldig smart ut ifra et bærekraftsperspektiv, denne konserveringsmetoden gjør det også mulig å konservere avlinger uten å bruke konserveringsmidler, og gjør man det på riktig måte blir resultatet et lettanvendelig produkt med mye smak og aroma. Hos Unilever bruker vi flere ulike tørkingsteknikker og vi tilpasser valget etter de ulike råvarene. Alt for å gi hvert eneste produkt beste mulige forutsetning for å smake så godt som mulig.
1. Lufttørking
En råvare som skal lufttørkes settes i en varmeprosessor hvor den får ligge i en nøye kontrollert temperatur til væskeinnholdet reduseres.
2. Frysetørking
I denne metoden fjernes væske ved at man fryser råvaren og så setter den i et vakuum slik at væsken forvandles til gass som fordamper.
3. Spraytørking
Spraytørking innebærer at man forvandler en væske eller paste til et tørt pulver ved å tørke den hurtig ved hjelp av varm gass. En ideell tørkemetode for produkter som er følsomme for varme.
Visste du at man bruker 20 kg ferske tomater til 1 kg tomatpulver?
Raske fakta om tørking
- Når man fjerner vannet fra en råvare stopper man den mikrobielle aktiviteten. Gjør man det riktig og bruker riktig råvare, kan man bevare smaken og det meste av næringsstoffene.
- Næringsinnholdet i både ferske og tørkede råvarer er avhengig av hvordan man dyrker råvarene, hvordan de høstes, hvilken temperatur det er under transport, hvordan man oppbevarer og pakker etc.
- Restene fra tørkingen gjenvinnes som gjødsel på åkrene. Fakta er at de ofte inneholder mer næring enn de ferske grønnsakene som har blitt fraktet langt før de kommer i butikken.
Sist, men ikke minst...
…slik sørger vi for at våre avlinger dyrkes i sunne, fruktbare jordarter i et klima der de har et naturlig habitat og av bønder som respekterer avlingssesongene og de naturlige avlingssyklusene.